Barnen i Gaza

I ett Rapportinslag från Gaza den 7 oktober 2024 besöktes en tältskola. På tältgolvet satt barn i en stor cirkel runt tältets väggar. Barnen var i olika åldrar och fick skolundervisnings tältet.

Undervisningen var ett försök att hjälpa barnen i sin skolgång. Vad innebär det för ett barn att bli uppryckt från sin skola och arbetsmiljö som skolan ju är för våra barn?
Skolan är ju mer än arbetsmiljö för barnen.
Den är platsen där barnen hittar sina vänner. Det är platsen där de lär sig umgås med andra människor.

Det är där de förhoppningsvis ska lära sig de grundläggande kunskaper som behövs för att kunna fortsätta att studera senare i livet.

En lärare som hette Ikhlas Sidr sa

Vi försöker se till att barnen återfår de kunskaper som de hade före kriget. De kunskaper som de tappat på grund av flyktingskapets vedermödor. 

En flicka som gick i sjätte klass och hette  Jihan konstaterade.

Varje gång jag pratar med en kompis säger vi att vi hoppas att kriget snart tar slut. 

Jihan såg rädd och ledsen ut. Vad innebär det för barn när föräldrar och syskon och vänner dör? Föräldrar ska ju vara barnens trygga punkt. Syskonen också. Barnen är framtidens vuxna.

Vilka konsekvenser får barnens förluster för deras chanser att bli trygga vuxna.
Tältskolan betydde säkert mycket för barnen som gick där. I inslaget konstaterades det att trycket var stort på tältskolan och att det var många fler barn som hade behövt få gå i skolan.


Jag som skriver den här bloggen och bor i det trygga landet Sverige inser att jag inte vet hur det är att ständigt behöva vara rädd för att bli dödad. Eller att min familj ska bli det. Jag försöker ändå förstå.

Jihan sa

Jag är rädd för små och stora drönare och höga och skrämmande ljud. 

Jihan och hennes vänner blir osynligt drabbade.Inget barn borde behöva utveckla rädsla för drönare eller starka skrämmande ljud.
Vad ska ske för att konflikten mellan Gaza och Israel kommer fram till en fredlig lösning som både Israeliter och Palestinier kan acceptera.


Jag har inget svar. Men .jag kan inte sluta hoppas med Jihan och hennes jämnåriga vänner att kriget i Gaza snart får ett fredligt slut.
Jag önskar bara en varaktig fred för världens alla barns skull

Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *