För att orka med världens krig och andra händelser som är skrämmande är det viktigt ta fatt i de små sakerna i livet som är positivt.
Den 25 februari 2025 innehöll Rapport ett inspirerande reportage.
Det var kemiläraren och fysikläraren Christian Killiner på NTI- gymnasiet som prisades av kungliga vetenskapsakademin för att han lyfte fram kemins spektakulära sidor på ett sätt som gjorde hans elever intresserade av kemi.
Eleven Anastasia -Elisabeth Tiberg sa
Det är väldigt mycket teoretiskt. Men det är ändå väldigt ofta som han visar experiment som är väldigt kola att se och som gör en väldigt intresserad.
Som inspirerade lärare kan Du påverka och forma en ung person som ska bli morgondagens yrkesverksamma samhällsmedborgare. Det gäller oavsett i vilket ämne Du undervisar i. Ditt engagemang och Din inspiration smittar av sig.
I Rapport inslaget visade Christian ett experiment som användts då man kom på hur man kunde göra för att vi skulle kunna ladda våra mobiltelefoner i en elkontakt.
Jag kan inget om kemi och fysik. Men jag blev glad över att se de entusiastiska eleverna.
Idag när världen är hotfull är det viktigare än någonsin att att vi vuxna stöttar varandra och våra ungdomar in i olika sammanhang som skapar positivt tänkande och tro på framtiden.
Det här är svårt. Mycket svårt. För vi som är vuxna är också oroliga för allt som sker. Numera kommer hoten nära.
Jag tänker att vi får hitta kraft i de små sakerna. Själv väljer jag att just nu promenera till Råbylund gård som är en arbetsplats där man kan hyra plats i ett kontorslandskap, vilket jag gör. Där sitter jag och skriver. Arbetsplatsen är fantasirik och det är en god stämning i huset.
När jag promenerar hit hinner jag följa knopparna på träden och vårblommornas växt. Ljuset och solen ger också glädje. Jag väljer att ibland stanna till för att titta på buskarna.
En morgon såg jag en fågel gå rakt över cykelstigen. Jag stannade till och lät fågeln gå över cykelstigen innan jag fortsatte gå vidare.
Det blev en fin naturupplevelse.
Varje människa måste hitta sin medvetna positiva närvaro.
Vi måste också stötta våra ungdomar så att de hittar sitt sätt att hålla kvar det positiva tänkandet inom sig.
Vi kan också engagera oss i olika folkrörelser eller föreningar som stöttar olika projekt. Det negativa tankarna brukar lätta då man engagerar sig på något sätt.
Då jag intervjuade Lena Hjelm Wallén inför min fjärde bok sa hon följande.
Jag växte upp med attityden: Som människa har jag ett eget ansvar för det samhälle jag lever i.
Lena beskrev också att det under hennes ungdomsår fanns en självklarhet inatt man skulle hjälpas åt. Vi utförde saker tillsammans.
Idag är vi vana vid att få allt serverat. Men det fungerar inte att tro att förändringen i samhället ska ske utan vårt eget engagemang. Genom att arbeta tillsammans och bilda folkrörelser kan vi få roligt ihop medan vi arbetar för det vi tror på.
Kanske kan vi inspirera ungdomar som behöver hitta något positivt att engagera sig i.
De kanske vill göra sin grej. Men de kan få vägledning av oss vuxna. Lycka till med allt du tar dig för.
Jag önskar dig en fin dag.
Katarina