Eftersom jag förut inte fått med artikeln som min text var ett svar på kommer den nu i repris.
Med anledning av artikeln i Kyrkans Tidning nr 44 2024: Waltersson Grönvall hoppas på samarbete med kyrkan.
”Camilla Waltersson Grönvall är socialtjänstminister och tycker att det idag finns alldeles för många barn som lever med omsorgsbrist.
Nyligen kom Stockholms Stadsmissions fattigdomsrapport, som visar att många stadsmissioner upplever ett ökat tryck.”berättar hon i artikeln.
I budgeten för 2025 avsätts 20 miljoner kronor för att inrätta oberoende barnombud som ska hjälpa barn att försvara och kräva sina rättigheter.”
Föräldrautbildning
Jag tror att det är viktigt att barnombuden samarbetar och stöttar föräldrarna. Det tänker säkert Camilla Westesson Grönvall också.
Förr sa man.
“Det krävs en by för att fostra ett barn”.
Vi behöver ett samhälle där vi bryr oss om varandras barn.
De flesta föräldrar gör säkert sitt allra bästa för att hjälpa sina barn framåt i livet. En del föräldrar kan behöva någon form av föräldrautbildning. För att det är svårt att vara förälder idag.
Utbildningen bör ske med stor respekt för föräldrarna. Civilsamhället som exempelvis (en diakon ) kan fungera som stöd. I utbildningen kan föräldrar stötta varandra i att ge barnen bra normer att leva efter.
Föräldrarna kan i utbildningen likaså diskutera hur de talar med barnen om vad som hänt på nätet och i vilken umgängeskrets de ingår.
Det är säkert tufft att vara förälder idag. Ungdomarna måste ju få uppleva frihet också. Hur ger man omsorg och hur sätter man gränser utan att minimera friheten?
Ungdomarna är vår framtid. Pengarna vi lägger ner på ungdomar idag får vi tillbaka på andra sätt i framtiden.
Camilla Walterssons Grönvall nämner i artikeln också att ”vi vill säkerställa att man gynnas mer av att arbeta än att gå på bidrag. ”Kanske kan man inte arbeta 100 procent, men att vara i en arbetsgemenskap och arbeta för att få en inkomst kan göra mycket för hur människan mår.”
Camilla Waltersson Grönvall har rätt. Men jag tror inte att man kan straffa människor för att de inte får arbete.
Det som saknas idag är arbeten som är anpassade till dem som inte kan arbeta under stress, samt tolerans och förståelse från arbetsgivare och arbetskamrater för den långsammare arbetstakten.
Arbete åt alla
Som komplement till den nya Socialtjänstlagen som Camilla Waltersson Grönvall nämner i artikeln skulle jag vilja att det arbetades fram en reform för enklare arbeten för människor som inte klarar dagens hårda arbetstempo.
Om vi önskar att ”alla som kan ska arbeta” som Ulf Kristersson sa inför valet 2022 måste vi skapa en arbetsmarknad för alla. Det kan finnas många orsaker till att man behöver arbeta i ett lugnare tempo.
Man kan ha en funktionsnedsättning, eller har haft ett utmattningssyndrom, eller inte hunnit lära sig svenska tillräckligt bra för att klara att kommunicera fullt ut. (Svenskan är ett mödosamt språk att lära sig för alla utom för oss som växt upp i Sverige.)
Vi kan alla hamna i en situation som medför att vi inte kan arbeta under stress. Därför gynnar denna reform alla människor.
Det måste vara okej att bidra till samhället i ett arbete med de antal timmar och i den takt som fungerar för individen. Kanske är ungdomarna som hamnat i kriminella kretsar några av dem som behöver ett enklare arbete? Eller kanske är det deras föräldrar? Vi måste visa att alla duger!
Här har regeringen ett stort arbete att göra. Här finns också pengar att spara eftersom en person som bildar till samhället ofta mår bättre och behöver mindre sjukvård och mediciner.
Exempel på nya arbetsmöjligheter
Det finns idag mängder av årsrika personer som behöver någon att samtala med. Någon som inte stressar. Idag utför volontärföreningarna dessa uppgifter gratis.
Det skulle istället förslagsvis tillsättas tjänster för ”extra umgänges personal” som kommunerna budgeterade till. Dessa tjänster kan ge en ingång till arbetsmarknaden för människor med funktionshinder eller för personer som får sitt första arbete i Sverige.
Detta är bara ett exempel på enklare arbeten. Men det borde finnas fler typer av tjänster för dessa grupper. En arbetsmarknadsreform är därför viktig.
Först då blir arbetsmarknaden till för Alla.
Bra förebilder
När ungdomar ser att föräldrar och andra vuxna bidrar till samhället med den kapacitet de har blir vuxnas sätt att lyckas en bra förebild för unga vuxna. Då får barnen som Camilla Waltersson Grönvall tänker” må bra av att se sina föräldrar arbeta.”
Budskapet blir då, Du duger som människa när du gör ditt bästa efter din förmåga!
Detta skulle minska utanförskapet i samhället. Utanförskapet är smärtsamt för många som inte passar in i dagens stressiga arbetsmarknad.
Katarina Frankel Författare Bloggare