Gamla sparade kommentarer

Katarina Frankel
17 januari 2024 kl. 01:03 Redigera
Under den här veckan har jag och min man bytt en lampskärm till en lampa som som är en ärvd gammal porslinslampa. Det tog sin tid att gå till centrum. Sen ville vi prova skärmarna på lampan här hemma. Det blev sammanlagt sex promenader fram och tillbaka under tre dagar. Vi är dåliga på att vänta på bussar. När vi står och väntar fryser vi bara så resonerar vi.

Det har var inget stort projekt. Men lampan blev väldigt fin till sist.
vilka är vi utan alla våra saker? Vi behöver alla en egen vrå som är bara vår. Ett hus en lägenhet eller eller ett rum. En plats som är vår ”svär”
Kan vi hjälpa varandra att hitta den ”egna vån” som vi kan kalla vårt hem. Kan vi hjälpa varandra att känna oss hemma i tillvaron genom att underlätta för varandra i det lilla. Då är en bättre värld på gång att utvecklas.
Så tror jag.
Ha en fin dag i morgon.

Svara
Katarina Frankel
14 januari 2024 kl. 23:51 Redigera
Ibland är det enkla saker som gör mig glad. Min mamma är 85 år och har varit deppig länge. En del saker har med livshändelser att göra. Krämpor besvikelser som livet gett osv.

Nu har min mamma i hittat kärleken i en gammal god vän från studietiden som tycker om henne också. I går var de båda här hemma och oss mig och min man och åt fruktsallad och drack kaffe. Att se dessa två och att de mår bra ihop. Det gjorde dagen och helgen rik. Jag blir glad för deras skull.

Svara
frankel
12 januari 2024 kl. 09:11 Redigera
Idag då jag och min man åt lunch frågade jag. Om alla människor har börjat livet som små barn. Hur kan det då komma sig att en del människor vill ställa till med galenskap som exempelvis krig?

Då svarade min man. Men du och jag är präglade av hur vi har haft det i Sverige.Här har varit fred länge.

Människor som växt upp i länder där det är krig upplever kanske att det är det normala.

Kanske har min man rätt. Han säger inte att det är bra. Bara att människan blir präglad av vad hen är van vid.
Jag tänker på en pjäs som spelades utifrån boken. Det själv utplånade barnet. Den handlade om Adolf Hitlers barndom. Adolf fick tacka pappan för att han gav honom stryk.
Av mamman fick Adolf mat men ingen närhet och ingen kärlek. Det var en obehaglig pjäs. Jag såg den under en diakoniutbildning på Lidingö folkhögskola under 1990 talets mitt. Men den var lärorik. Tänk så fasansfull konsekvens det blev av hans uppväxt. Och ändå har vi inte lärt oss. Jag tänker på hur världen ser ut idag många decennier senare.
Jag önskar dig ett fint veckoslut.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
8 januari 2024 kl. 01:00 Redigera
En vecka har gått på det nya året. Ett år som andra. Så tänker jag ofta under de första veckorna varje år sen går det av sig själv. Tiden menar jag.
I går satt jag och min man och lyssnade på Tomas Sjödins vinterprat. Tomas är Pastor inom frikyrkan författare och och en mycket klok person.

Han beskrev att det är viktigt att glädjas åt det vanliga som händer i livet. Att gå ut med hunden. Eller den vanliga frukoststunden med livskamraten. Det flesta sakerna i livet är ju de som är vardagliga. Det vi minns när åren har gått är ju trots allt de vardagliga sakerna.
Det lät så klokt. Jag kände att jag vill försöka tänka på det mer. Just att uppskatta det som är vardagligt. Det kan du göra också. Jag önskar dig en bra dag i morgon.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
2 januari 2024 kl. 23:51 Redigera
Idag satt min livskamrat och jag och lyssnade på ett av Tomas Sjödins vinter i P1. Han talade mycket om vikten av att tillåta sig att hämta kraft. Att värdet i vår tid för återhämtning är viktig. Tomas menade att om vi alltid tänker att vi först ska göra det vi ska färdigt så skjuter vi lätt upp återhämtningen så att den inte blir av. För vi hitta ju nämligen på nya saker som först måste bli färdiga först. Sen ska vi vila.

Känner du igen dig? Det gjorde jag. Att hitta det där lagom. Att vara lagom aktiv. Att vara lagom drivande i mitt författarskap. Eller i din firma. Vi blir lätt som Alfons Åberg. Vi ska bara det här först.I stället för att bli som Klas Klättermus. Våga ta dagen lite mer ibland som den kommer.
Jag önskar dig en god fortsättning på år 2024

Svara
Katarina Frankel
30 december 2023 kl. 23:00 Redigera
Det är den 30/12 idag. Näst sista dagen på året. Jag önskar att år2024 får bli ett fredligare år för vår värld. Både i de stora och små sammanhangen.

Då jag för någon dag sedan såg Kan du vissla Johanna på svt play ( en gammal film från 1994 som handlar om relationen mellan en äldre man och två små pojkar) Där säger Nils som är gammal till Bertil som är sju år att det roligaste han visse som barn var att palla körsbär.
Barn ville ha spänning förr. De vill de i dag också. Vi människor är mer lika varandra än vi tror.

Vi måste hjälpa våra ungdomar att hitta vägen till positiva saker som ger spänning. Jag önskar dig ett Gott slut på 2023 och ett Gott nytt 2024

Svara
Katarina Frankel
19 december 2023 kl. 23:29 Redigera
Sist jag skrev var den 13 december. Det är sex dagar sedan. Det speglar hur min energi går på sparlåga. När det är mörkt en så stor del av dygnet som nu så går min energin i ide precis som björnen.
Jag är inte ledsen eller arg. Bara tröttare.

Då jag var barn räknade jag dagarna till julafton. Nu räknar jag dagarna till vintersolståndet.
När snödropparna och vintergäcken börjar komma då kommer energin tillbaka. Kanske känner du som jag ibland.
Önskar dig en fin julhelg ändå.

Katarina

Svara
Katarina Frankel
13 december 2023 kl. 01:14 Redigera
Kvinna Liv frihet. Jag önskar att min mor varit här för att själv ta emot priset. Jag och Ali ska i vår mors ställe läsa hennes föreläsning. Jag vill tacka de ärade ledamöterna i kommittén för Nobels fredspris.

Så började Kiana Rahmani sin del av den föreläsning som Kiana och Ali läste upp i sin mors ställe. Jag känner att dessa ungdomar och deras mor Inger hopp. Det finns människor i vår värld som kämpar för mänskliga rättigheter och värden.

Nariges Mohammadi kämpar för rättvisa för kvinnorna och flickorna i i Iran. Vi alla kan dra vårt lilla strå till en bättre värld.
För de värdena är det värt att kämpa.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
4 december 2023 kl. 00:28 Redigera
Årets fredspristagare Narges Mohammadi
Tidigare under 2023 mottog Narges Mohammadi även Olof Palmepriset för sin avgörande betydelse för det feministiska upproret i Iran. Uppgiften råtagen från internet. I ett brev som smugglats ut från Iran via svt skriver Narges Mohamadi

i brevet skriver Norges

Visst älskar livet med dess skönhet och allt man kan njuta av, alla glädje ämnen. Men jag är bredd att betala ännu mer för en varaktig fred och ett mänskligt liv

En av hennes söner säger.
Hon kämpar mig och min systers skull och för alla barn och för sitt hemland. Min mamma är beredd att utstå allt det här delvis för mig och min systers skull, för att min syster ska få samma rättigheter som jag i Iran. Därför tycker jag det är värt det. Säger Narges son som heter Ali Rahman
Inslaget jag berättar om kom under Rapports 19.30 sändning. Den 3dec
Vi får kämpa på och veta att vi är många.

Svara
Katarina Frankel
3 december 2023 kl. 23:43 Redigera
Som författare har jag en drivkraft att förändra min lilla del av världen till något bättre än den är i dag. Jag vill förstås slutföra mitt bok projekt också. Men det är en lögn att tro att jag alltid har en inspiration. Vissa dagar tycker jag inte att jag få ur mig en ända mening. Jag bara stryker och ändrar utan att jag tycker att jag lyckas få till det. Men jag har lärt mig att det ingår i processen.

Så är det att vara författare
Ha en fin dag i morgon
Katarina

Svara
Katarina Frankel
1 december 2023 kl. 00:21 Redigera
I dag var jag med på en Rubriken är Likvärdighet, delaktighet, hållbarhet i förskola skola.
En samverkan mellan Malmö stad och Malmö Universitet.
I dag handlade seminariet om Hur ungdomar tänker som hoppar av gymnasiet?

De ungdomar som hade svarat på frågor och velat bli intervjuade och komma i kontakt hade distans till sina gymnasieår. Någon ungdom hade sagt att det måste ges ett alternativ till de teoretiska linjerna på gymnasiet. För dem som inte har lätt för de teoretiska ämnena. Samt att det behöver finnas fler vuxna i gymnasiet. Skolan måste få kosta pengar. Lärare måste hinna se varje elev.
Det var spännande att lyssna.
Anna Harju och Anna Singhateh var seminarieledare
Ha en bra dag i morgon
Katarina

Svara
Katarina Frankel
27 november 2023 kl. 23:04 Redigera
Boken Om Rätten till Orden är en antologi med texter som berör frågan om alla människors rätt till yttrandefrihet. I dag är den rätten eftrågasatt på många sätt. Boken är utgiven av Litteraturrundan. En förening där författare som har olika schaher träffas och delar tankar. Att stå upp för Rätten till det skrivna ordet har aldrig varit så viktig som nu. Sprid den gärna.

Svara
Katarina Frankel
24 november 2023 kl. 21:10 Redigera
I morgon den 25 november ska jag stå på Stadshallen i Lund och sälja och marknadsföra mina böcker. Jag är med i en författarförening som heter Litteraturrundan. Det är en ekonomisk förening. Litteraturrundan ger i år ut en Antologi som heter Rätten till Orden. Alla texter i boken berör frågan om alla människors rätt till yttrandefriheten. Den är verkligen inte självklar idag i vår värld

Svara
Katarina Frankel
22 november 2023 kl. 23:07 Redigera
I morgon ska jag vara med då en av mina äldsta skrivarvänner begravs. Det är förstås tomt efter min vän. Samtidigt är livet inte oändligt. Och min vän hade varit med i livet länge. Så jag känner tacksamhet över allt vi hann dela. Att känna tacksamhet över den vänskap som blivit upplevs som en gåva. Nu mitt i höstmörkret upplevs det som ett hopp.
Vi får leta efter sådana hopp i denna mörka värld.

Svara
Katarina Frankel
21 november 2023 kl. 00:41 Redigera
I en grupp där jag och min man talar om existensiella frågor talade vi i dag om hopp. Hur får vi hopp? Hur kan vi ge varandra hopp? Hopp i vardagen och hopp inför framtiden? Dippar gör vi ju alla ibland.

Ändå måste vi ju försöka kämpa. En dag i taget. Vissa perioder är det så. Att vi inte kan tänka längre än en dag i taget. Men när dag läggs till dag så har det snart gått en vecka. Sedan plötsligt så är vi uppe ur gropen och det börjar ljusna.
Du som just nu känner sorg av något slag. Dessa orden är till dig.

Katarina

Svara
Annika Rehn
21 november 2023 kl. 20:19 Redigera
Vilken fin blogg du har. Så många kloka inlägg och betraktelser💝

Svara
frankel
11 januari 2024 kl. 12:35 Redigera
Tack Annika

Ja jag vill att bloggen ska vara en positiv motkraft till allt förfärligt som händer i vår värld. Ett stöd att fortsätta kämpa för vänskap omtanke och kärlek i värden.

Tack för din omtanke
Annika

Svara
frankel
19 november 2023 kl. 22:35 Redigera
Under veckan som gick fick jag veta att en av de personer jag intervjuat inför nästa bok gått ur tiden. Personen och jag hade samtalat om livet och hur det såg ut då min vän var barn under tidigt 1920 tal. Min vän gav mig levande minnen från ett svunnet lantbruks Sverige. Hon beskrev hur bönerna köpte mjölk och ägg av varandra.

Hon hade varit aktiv i svenska Lottakåren i början av krigsåren. Då hon var tonåring.

Under kommande vecka ska jag gå på begravningen och det blir fint. Det känns vackert att min vän och jag fått dela minnen med varandra. Det ger glädje. Ta vara på glädjen i livet du med. Det kan var små saker.
Ta hand om dig och gör sådant som du mår bra av.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
16 november 2023 kl. 22:35 Redigera
Nu har jag haft en bra dag med Författarcentrum Cyd om böcker som funkar. Jag och många andra författare har berättat om böcker som har personer med funktionsvariatiner med i handlingen.Det är sällan man talar om funkttionsvarierade skådespelare exempelvis. Momsteatern är unik på det viset. Funktionsarierade är människor som ska tass om hand.

Arangemanget var sammarbete med ABF. Men alla människor har något de är bra på. Så hur är det med allas rätt till värde? Det här är svårt.Allt ställs på sin spets när människor som har svårt att hänga med i snabb takt räknas bort.
Hur tänker du?
Ha en fin dag morgon.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
9 november 2023 kl. 23:46 Redigera
Idag på Rapport var det med ett inslag från en skola i Israel där barn som är muslimer och palestinier eller judar utbildas sida vid sida. Det ingav hopp.

En flicka hette Aya och var muslim palestinier och gick på Wahat al Salam -Fredens Oas
En ficka hette Ahava och var judinna gick i skolan
Neve Shalom
– Fredens Oas.

Aya sa om sin kompis Ahava. att hon inte brydde sig om något annat än hur Ahava var som person. Hur hon tilltalade henne och hur hon behandlade henne.
Då spelade det ingen roll om Ahava talade arabiska engelska eller hebreiska.
Ahava beskrev att det var viktigt för henne att lära känna andra sidan och att inte döma någon.
Dessa småtjejers uttalande var ett hoppets uttalande.

En lärare sa: Vi måste leva sida vid sida det går inte att separera eller segregera.

Svara
Katarina Frankel
7 november 2023 kl. 23:16 Redigera
Det är svårt att hålla fast vid saker som är positiva i dessa tider. Vi behöver göra saker som är positiva för att orka med att världen ser ut som den gör. En terapeut gav mig tipset att göra saker som är positiva för mig. Bjuda hem någon vän på fika. Köp hem blommor och sätt i en vas. Eller häng upp ljusslingan och tänd stearinljus på matbordet. Små saker som gör livet ljust när världen är mörk.
Tipset får du av mig.
Ha en fin dag i morgon.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
2 november 2023 kl. 11:28 Redigera
Hej
Taettklivfamåt är inte min blogg. Men vi kan alla vara med och skapa en folkrörelse för demokrati och mänskliga värden för alla. Rörelsen finns på många orter i Sverige. Man ses kl 18 00 sista torsdagen i varje månad och går i en takt som alla kan klara av en timme för demokratin. I Lund är det utanför domkyrkan vi ses.Rörelsen finns på många orter i Sverige. Vi gör förändrar vårt land tillsammans. Ha en fin dag. Katarina

Svara
Katarina Frankel
1 november 2023 kl. 00:22 Redigera
Idag lyckades jag komma med i Ring P1. Jag berörde frågan om kriminaliteten och ungdomar som inte tycker att de duger som de är.
Jag berörde att ungdomarna måste få bidra med det de kan. Samt känna att de duger.

Det känns bra att påverka där jag kan. Jag slår mig inte för bröstet utan upplever bara att det är lite lättare att leva i denna mörka värld när jag gjort något för att världen ska bli lite bättre.
Vi kan alla göra något litet där vi står. För någon annan. Annars blir allt bara sorgligt och det hjälper ingen.
Var rädd om dig i mörkret.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
24 oktober 2023 kl. 12:21 Redigera
På torsdag kväll kl 18 ska jag gå en promenad för demokratin. Så här står det på initiativtagaren Agneta Gunneling Gejers Facebooks sida

Vi i Lund tog ett kliv framåt för stärkande och bevarande av demokratin, för mänskliga rättigheter och en hållbar framtid.

Vi hade givande och levande samtal och fick till det fysiska möte vi längtade efter för att prata av oss om samhällsutvecklingen, vad vi tror på och hur vi bäst kan delta i de förändringar vi vill förverkliga samt skapa tillit och kraft hos oss medborgare i stället för fientlighet och splittring.

Sista torsdagen kl 18.00 varje månad ses vi utanför Domkyrkans huvudingång och tar en timmes demokratipromenad. Kom med du också, nästa gång!

Promenaden är alltså inte mitt initiativ utan jag ska bara vandra med. Men initiativ som dessa gör världen lite bättre. Allt börjar i det positiva samtalet mellan människor.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
21 oktober 2023 kl. 23:49 Redigera
I går var jag och min man ute och skramlade för Världens barn. Barnen drabbast värst av våldet krigen och allt elände som sker i vår värld. FFolk swichar ju in pengar nu.Men det känns bra när man gör något. Vi kan alla göra nyrtta i det lilla. Det är lätt att känna sig maktlös när så mycket hämst händer.
Gör det du kan. Ge kärlek i det lilla..Du gör skilnad i det lilla.
Ha en fin Söndag.

Svara
Katarina Frankel
19 oktober 2023 kl. 19:44 Redigera
Jag och min livspartner satt för några dagar sedan och så TV-programmet Sverige möts. Programmet berörde Ukraina kriget.
Tre saker sades som vi som privatpersoner kan göra för världen.
1 Försök ge medmänsklighet till dina medmänniskor.
2 Försök följa nyheterna kring kriget. I den mån du kan
3 Stöd organisationer som arbetar för Ukraina också en liten peng gör nytta.
4 För att orka hålla positivisten levande i hjärtat lyssna på musik eller gör något som gläder dig själv.

Det är kallt i vår värld idag. Men vi måste tillbaka till freden mellan människor.
Ha en fin dag i morgon. Katarina

Svara
Katarina Frankel
3 oktober 2023 kl. 01:15 Redigera
Förlåt om jag är tjatig men jag har bearbetat artikeln från förra veckan.
Ha en fin dag i morgon.
Katarina

Jag heter Katarina Frankel- Jönsson och oroas över Sveriges utveckling.
I vårt land kryper kriminaliteten ner i åldrarna. Det är ett stort problem. Hur stoppar vi nyrekryteringen av barn som blir brottslingar med hjälp av förebyggande åtgärder?

Det skulle behövas ett samarbete över partigränserna för att styra Sverige ur den här krisen. Alla partier måste samarbeta. De bör låta förskola, skola, föräldrar och socialtjänst, polis och kyrkan, psykiatrin samt olika fritidsföreningar för barn och ungdomar samarbeta. Politikerna bör ge ekonomiska resurser till det. För att få barnen engagerade i positiva verksamheter. Dessa fritidsverksamheter blir ett alternativ till brottsligheten. Det är ett arbete som bör ske långsiktigt. Att få ungdomar som har upplevt att de misslyckats att hitta positiva livsvägar tar tid.

Om de ekonomiska resurserna ges långsiktigt blir förutsättningarna större för att det på sikt blir bättre för den enskilda ungdomen då denne är vuxen. Förr sa man. ”Det krävs en by för att fostra ett barn”. Vi behöver ett samhälle där vi bryr oss om varandras barn. Detta är exempel på det. Ungdomarna är vår framtid. Pengarna samhället lägger ner på barn och ungdomar idag får vi tillbaka på andra sätt i framtiden.Vi måste börja det arbetet Nu!

Varje barn behöver bli sedd och bekräftad med sina positiva förmågor.Kanske vore det bra för föräldrar med en föräldrautbildning? Som stöd för att vara bra föräldrar. För att det är svårt att ge barn bra normer att leva efter.
Barn gör inte som vuxna säger. Barn gör som vuxna gör. Alltså måste vi vuxna visa solidaritet med varandra. Det måste ske mellan grannar och vänner och bekanta. Det behöver likväl genomsyra hela samhället. Vi måste visa ungdomarna hur ett solidariskt och medmänskligt samhälle fungerar.

Arbetslivet är stressigt i dag. Både sjukvårdspersonal, skolor personal inom omsorgen och många andra yrkesgrupper kämpar med små ekonomiska resurser.
Vi måste se vad vi får för våra skattepengar.

Vill vi att alla barn ska klara skolan behöver det finnas speciallärare och andra extra resurser både i grundskolan och gymnasiet. Det måste vara coolt att ta hjälp av speciallärare för att klara gå ut skolan med bra betyg. För att sen få chans till utbildning och arbete. Vill vi att människor ska få en bra läkarvård, måste sjukvården få kosta pengar. Likaså kriminalvård och äldreomsorg med mera. Är vi bra förebilder när ungdomarna ser att inkomstklyftorna ökar mellan människor?

Om vi önskar att ”alla som kan ska arbeta” måste vi skapa en arbetsmarknad för alla. Även för människor med någon form av funktionsvariation som inte har möjlighet att arbeta under stress.
Det måste vara okej att bidra till samhället i ett arbete med de antal timmar som fungerar för individen. Kanske är ungdomarna som hamnat i drogmissbruk och kriminella kretsar några av dem som behöver ett enklare arbete. Vi måste visa att alla duger.

Det finns idag mängder av årsrika personer som behöver någon att samtala med. Någon som inte stressar. Det borde tillsättas tjänster för ”extra umgänges personal” som kommunerna budgeterade till. Dessa tjänster kunde vara för människor med funktionsvariationer. Det är exempel på enklare arbeten.Tekniken kanske likväl kan skapa enklare arbeten?

När barn och ungdomar ser att föräldrar bidrar till samhället med den kapacitet de har blir föräldrarna och deras sätt att lyckas i samhället en bra förebild. Det budskapet blir. Du duger när du gör ditt bästa.

Vi är alla människor och behöver alla mat och omtanke från andra människor. Låt oss se att vi har mycket gemensamt och kan bygga ett Sverige för alla människor.

Katarina Frankel
Författare föreläsare och Bloggare

Svara
Katarina Frankel
28 september 2023 kl. 23:39 Redigera
Kan vi vara vinstdrivande företag i meningen att vi arbetar i företag där vinsten är att den enskilda medarbetaren ska må bra i ett företaget också då vederbörande arbetar hårt.

I så fall gillar jag vinstdrivande företag. Visst måste ekonomin gå runt och avgifter som hör till betalas. Men med allt ont som sker i världen i dag både i vårt land och närmiljön så behöver vi räcka till för våra andra roller också.
Det är avgörande.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
26 september 2023 kl. 00:23 Redigera
Hur kan vi tillsammans värna om demokratin? Hur länge ska det dröja innan vi vuxna inser att varje människa behöver hitta sin nisch.
Det här är svårt. För det är ofta som om det bara är de intellektuella förmågorna räknas.
Men alla är inte bäst på de intellektuella ämnena.Vi skulle behöva räkna med att alla förmågor och uppgifter är lika viktiga.

Så länge vi gör vårt bästa så räcker det.
Vi kan också ta och ge tips från varandra.
Vi är menade att vara original. Inte kopior till varandra.

Katarina

Svara
Katarina Frankel
23 september 2023 kl. 16:53 Redigera
Grunden i vårt samhälles sätt att bygga demokratin ligger mycket i tanken på allas människors lika värde.

Men att sätta samma värde på alla gör vi inte. Vårt lands våldsvåg har eskalerat. I går sa någon i en rapportsändning.

Jag har växt upp med krig. Jag vill inte att någon ska uppleva det här. Det får räcka då.( Med hur det var under min uppväxt med krigsupplevelser ) Nu får ni fan sluta med det här.
Denna gången var det i Sandviken på en pub människor blivit ihjälskjutna.

Vad är det vi har tar tappat när det gäller respekten för människoliv? Hur ska vi vända den trenden?

Vad tror du? Skriv gärna en rad om vad du tänker. Jag har verkligen inte alla svar.

Svara
Katarina Frankel
12 september 2023 kl. 18:44 Redigera
Idag när jag skulle köra ifrån det språkcafe som jag är med på uppstod en trevlig händelse.
Det var några små barn som lekte längs med den cykelväg jag cyklade. För att inte köra på barnen tänkte jag hoppa av cykeln. Men cyklen välte.

Då var det en liten flicka som sa.
Ska jag hjälpa dig? Så tog hon min ena väska och höll den tills jag fått upp cykeln. Jag tackade och sen förtsätte hon med sin lek.
Så enkelt är det att ge en hjälpande hand.
Ha en fin dag
Katatarina

Svara
Katarina Frankel
11 september 2023 kl. 23:55 Redigera
Jag befann mig i går på en mini bokmässa som hölls i Ystad. Vägen dit blev tålamodsprövande på grund av barnarbete eftersom järnvägsbygge pågår mellan olika orter i Skåne.

Vi människor är dåliga på att vänta. Jag också. Det var fyra tåg som var inställda innan jag kunde komma iväg till Ystad. Väl där blev det en trevlig liten pratstund med paneldebatt om Rätten till orden.
Vad är det egentligen att ha yttrandefrihet. I vårt land är vi vana att kunna yttra oss som vi vill. Men med yttrandefriheten följer också ett ansvar gentemot andra människor.

Eller vad tycker du?
Ha en fin dag i morgon.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
5 september 2023 kl. 01:38 Redigera
Vår regering talar om att de ska sänka skatten för att det ska löna sig att arbeta. Men de talar inte om hur ALLA VI ska göra som inte platsar på arbetsmarknaden för att olika orsaker gör att vi inte kan vara lika snabba. Det kan vara dåliga ryggar. Det kan vara en hand eller en axel som är utsliten. Eller en medfödd skada av något slag.

Är människan bara det hon producerar? Vem vill vi i så fall vara efter en olycka som bara råkar hända. Vill vi blir bortsorterade då? Var tar människovärdet vägen i det resonemanget. Vi vill ju känna oss värdefulla oavsett vilken kapacitet vi har.

Hur tänker du kring det?
Önskar dig en fin dag i morgon.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
3 september 2023 kl. 10:04 Redigera
Under en pilgrimsvandring i går upplevde jag vackra vyer längs Höje Å. Vi gick i högt fantastiskt gräs och upplevde tystnaden och ljudet av alla med vandrande människors steg. Ljudet av fåglar och synen av ett rådjur som sprang över fältet. En fantastisk upplevelse som gav glädje och gemenskap.

I början på vandringen stannade vi till vid några bikupor där någon för mig okänd bonde får bina att producera ekologisk honung.

Vi hade hade fint väder och matsäck med. Ljudet av allas våra steg gav också känslan av att vi är många som vandrar och är varandras med-vandrare i livet.

Efter dagen var benen och kroppen trötta. Ett viktigt ord på vägen om att vi behöver få vila och avkoppling. Det är svårt för många av oss att hitta den där vilan och avkopplingen idag.

Vi äger inte jorden utan lånar den av våra barn. Låt oss vara rädda om vår natur. Jag vet att skrivit om detta ämne förr men det återkommer till mig för att det är viktigt.
Ha en fin dag
Katarina

Svara
Katarina Frankel
1 september 2023 kl. 10:44 Redigera
Det är ett tag sedan jag bloggade sist. Det blir så ibland för att jag tycker att jag måste ha något att skriva om. När jag arbetar med manuskript så blir jag trött för att det tar ork ifrån mig att flytta texter och få ihop olika textstycken med varandra. Jag tror att den tröttheten beror på mina perceptions-svårigheter. Alltså att det tar mer orka för min hjärna än för andras att lyckas se vika meningar som ska flyttas vart hän.

Tankar i en bok vilken den än är kommer inte i ordning. Vad är det då som driver just mig att skriva?

Ja viljan att förändra min lilla bit av världen. Den jag kan påverka. Sen behöver jag något att vara engagerad i. Författarskapet har blivit mitt yrkesliv. Att jag inte kan leva på det ekonomiskt är en sorg jag fått lära mig leva med.
Ha en fin start på hösten.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
18 augusti 2023 kl. 00:10 Redigera
I dag intervjuade jag en person som har forskat på ämnet ålderism. Alltså åldersdiskriminering. All diskriminering är negativ. Oavsett vem som utsätts för det. Ett samhälle där någon grupp av människor inte räknas med oavsett kön ålder sexuell läggning det handlar om är inte solidariskt eller bra för ett samhälle. Jag önskar att kämpa för ett skjystare samhällsklimat och ett samhälle för alla. Det är en utmaning att vidhålla att världen behöver en annan attityd till de svaga i samhället.Jag vet att vi är långt i från det just nu. Men vi får inte släppa den strävan. Vi får sträva mot det i det lilla perspektivet. Förändra det du kan. Gräv där du står. Och ha en fin dag i morgon.
Katarina

Svara
frankel
15 augusti 2023 kl. 00:43 Redigera
Varje människa har ett val att följa positiva värden eller negativa värden. Som min man och och vår vän sa att vi vet inte vad som händer i morgon. Vi vet bara vad vi kan göra åt nuet.
Det är viktigt att vi lever så att vi försöker stötta det positiva tankarna och handlingarna som sker i livet. Jag säger inte att man inte får tycka det är svårt. Men då får man försöka ta nya tag. För den som kämpar finns det altid en framtid.
Ha det fint Katarina.

Svara
Katarina Frankel
13 augusti 2023 kl. 01:23 Redigera
Min man och jag har varit och träffat några nära vänner idag. En av dem har fått livet omkullvält av olika skäl. Jag vill inte berätta mer ingående här.
Vår vän sa till mig i dag.

Vi vet hur livet ser ut nu i dag. Vi vet inte hur vårt liv ser ut i morgon. Vi
ska ta vara på nuet. Det är svårt jättesvårt. Men viktigt.
Så ta hand om din dag i dag när du vaknar. Ta hand om dig själv och möjligheter och människor som kommer i din väg. Du är värdefull.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
2 augusti 2023 kl. 00:20 Redigera
Det har blivit så hotfullt i vår värld. Mycket miljö och klimat förstoringar. Ibland upplevs det motsägelsefullt att vi talar om att vi ska använda mindre plast samtidigt som mycket av grönsakerna och kött ligger inplastad. På många ställen ligger det papper och skräp i rabatterna. Trots att papperskorgar finns intill.

Miljön och klimatet är allas vårt ansvar. Vi får kämpa tillsammans. Det händer mycket positiva saker också. Vi måste försöka tänka framåt och positivt. Om du och jag hjälps åt. Så är vi två. Om alla gör något så är vi många som strävar.

Önskar dig en fin dag i morgon.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
30 juli 2023 kl. 00:53 Redigera
De lyckliga människorna har inte allt. De gör helt enkelt det bästa av det som de har.
Så hade någon skrivit på Facebook idag.

Det ligger mycket i det. I bland är det lätt att göra bra saker. Ibland är det motigare. Alla människor stöter på motgångar.
Känner du dig ledsen så kanske du kan bli stärkt av denna dikt.
Ha en fin dag i morgon.

Vi har makt att välja
De krafter som bygger upp
Rätten till det skrivna Ordet
Eller de krafter som river ner
Yttrandefriheten
Valet gör vi
Just nu

Jag gör mitt bästa
För mänsklighetens mångfald
Du gör Ditt bästa
För mänsklighetens mångfald
Vad mer kan vi göra?
För det fria ordets rättighet
Och den enskilda människans
upprättelse?

Författare
Katarina Frankel

Ur Antologin Om rätten till orden 2023

Svara
Katarina Frankel
25 juli 2023 kl. 18:52 Redigera
Min man och jag är nu på semester i Stockholm. Min livskompis har en äldre bror som har en funktionsvariation som är omfattande.Brodern talar inte och kan inte gå.Han är född i början på 1950- talet under en tid då barn med funktionsvariation inte kunde bo hemma. Assistanshjälp fanns inte. Min livskamrat och hans yngre bror har inte upplevt att storebror bott annat än på olika boenden.

I går var vi och hälsade på honom och hade åkt tunnelbana dit där han bor. Eftersom varken min livskamrat eller hans yngre bror har nära kontakt med personalen visste vi inte att brodern hade flyttat. Det tog tid innan vi hittade fram till brodern.
Vilka blir vi när vi inte kan meddela oss?Vem bryr sig om oss då? Min man mans äldre bror är beroende av att vi tar kontakt. Min svärmor är död. Alla behöver få tillhöra en familj. Men får alla del av den gemenskapen? Det här är viktiga frågor.Var finns människovärdet när vi inte är lönsamma. Vad anser du?
Katarina

Svara
frankel
28 juli 2023 kl. 01:00 Redigera
Jag funderar över det här människovärdet som jag nämnde i mitt förra inlägg. Hur värnar vi om det? Vi vår värld har blivit för hård som den är idag.
Under dagen har jag varit och hälsat på en gammal kvinna som jag känt sedan jag själv var ung vuxen.

Hon är gammal och ser ingenting och hör också dåligt. Men hon är nöjd med sitt liv och blir glad över att jag kommer. Hon sa till mig i dag.

Jag tror att Gud har en mening med varför jag har blivit så här gammal. Jag vet inte anledningen till det själv. Men det gör inget för jag behöver inte veta. Den gamla damen har kvar sin värdighet och sitt människovärde trots sina 99 år. Det är fint. Jag blev väldigt glad av vår stund i dag.
Ha en fin dag i morgon
Katarina

Svara
frankel
14 juli 2023 kl. 00:41 Redigera
I dag var jag och min man och hälsade på gamla vänner. När vi ses kan vi tala om sådant som är svårt i livet. Precis som vi kan dela glädje ihop med dem.

En enkel kopp kaffe och en god Rabarberpaj och vaniljsås. Sådana möten ger kraft och ork att klara av svåra och jobbiga saker. Det gäller att ta fatt i de stunder som ger oss kraft.

Alla har vi våra bekymmer. I bland stora och ibland små. Små bekymmer kan bli stora i ens huvud. Tankar kan bli farligt verkliga speciellt om man går för mycket ensam. Tro inte på alla dina negativa tankar.

Vänner som man kan dela både stort och smått med är viktiga. Det kan vi vara för varandra. Då blir livet enklare.
Ha en fin dag i morgon.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
10 juli 2023 kl. 23:22 Redigera
Klimatförändringarna gör sig påminda på olika sätt. Extrema översvämningar i på en del ställen i världen och isarna i Antarktis som smälter rekordfort.

Jag själv kan inte mycket fakta om det här. Men det känns inte bra. Jag har mycket svårt att förstå att vår nuvarande regering skär ner på pengar som ska främja miljövänliga projekt och tjänster där människor som är kunniga arbetar med att exempelvis bekämpa tillväxten av växter som tar över den naturliga mångfalden av olika växter. Jag hörde detta på en Rapport sändning för några dagar sedan.
Varje miljöfrämjande insats behövs tänker jag.
Vad tänker du? Skriv gärna ett inlägg.

Önskar en fin dag i morgon.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
4 juli 2023 kl. 00:27 Redigera
I går när jag och min man åkte till vårt fridtidshus var vi med om något trevligt. En väldig enkel händelse. Men det var ändå fiint.
Konduktören som kom och tittade på våra biljetter sa när han kom in.
Gud en så fin hund ni har. Hon är ju helt bedårande söt..

Det var alls inget märkvärdigt. Men ändå så trevliigt och rart. En vardags fin händelse som man kan ge varandra utan att det kostar något alls.

Senare när vi kom fram och gick en hundpromenad konstaterade vi hur roligt det är att ha hund. Samt hur bekräftad man kan känna sig av både hunden andra människor som tycker om den.
Önskar dig en fin tisdag
Katarinna

Svara
Katarina Frankel
2 juli 2023 kl. 00:08 Redigera
På Almedals veckan hörs många politikers röster. Det är politikernas arena som främst följs av media. Men i dag såg jag en film via Linkedin som berörde ämnet Arbetsmarknaden och funktionsvariation.

Det handlar om att se varje människa som en tillgång. Även om viss anpassning behövs på grund av dåligt arbetsminne dyslexi eller något annat arbetshinder. Arbetsgivare behöver bli bättre på att tänka möjligheter hos alla människor.
Varje människa behöver bli sedd utifrån sina möjligheter. Det är viktigt att vi hjälper varandra att få självkänsla och självförtroende.
Om vi hjälps åt är det inte lika tungt att vara människa. Du och jag är del av väldens gemenskap. Gör din lilla del av välden lite bättre. Ge dig tid alla lära känna någon som fått ett annat liv.
Ha en fin dag i morgon.
Katarina

Mitt Ansikte

Du vänder Ditt ansikte till Mig
Jag gömmer Mitt i mina händer
Du stryker Mig över håret
Och säger kom ..
Vi hjälps åt..

Du vänder Ditt ansikte till Mig
Jag gömmer Mitt i mina händer
Du stryker mig över håret
Jag undrar om jag kan lita på Dig
Jag vill hoppas att..
Vi hjälps åt

Du vänder Ditt ansikte till Mig
Jag tar händerna från Mitt
Du stryker Mig över håret
Jag undrar om jag kan lita på Dig
Du säger kom..
Jag orkar tro på att vi gör det ihop
Eftersom vi hjälps åt
Är det inte så farligt.

Svara
Katarina Frankel
24 juni 2023 kl. 01:16 Redigera
Sill och nypotatis ägg och gillat kött och korv. Och jordgubbstårta i trevliga människors sällskap. Så fint. En jättetrevlig midsommar.
Så enkelt och fint kan vänskap skapas. Så enkelt. Låt oss därför sträva för att vänskapen ska ges chans att växa.

Följande dikt skrev jag en dag då jag var trött på värdens hotfulla makthavare. Varje makthavare som vill krig har också varit en liten pojke. Makthavarna som vill krig är små pojkar i vuxna kroppar. Som inte kan hunna andra att ha det bra. Det är förfärligt att människor kan välja att förstöra för sina landsmän. Hur svårt det än är vill jag ändå inte sluta kämpa för den positiva livskraften

Önskar en fin midsommardag
Katarina

Ljusen tänds över jorden
Jorden är människkornas hem
Runt människornas hem tätnar
Mörkret

Mörkret som föds av kriget
våldet och hoten
Hoten som föds av rädslan
Att inte vara omtyckt
För den man är

Vi borde inte behöva uppleva
Varann som hot
Vi borde inte behöva slåss
Vi borde i stället
Låta kärleken slå rot
På denna jord som är vår

Jorden där både barn
och vuxna bor.
Hur är det att vara vuxen
Och bli glad som ett barn?
Hur är det att vara barn
Och behöva ta ansvar
Som en vuxen?

Barn borde inte behöva
ta ansvar som vuxna
Vuxna bör ta hand om det barn
de bär inom sig.
Och de barn de möter i livet
För det som är bra för barnen
Är bra för vår värld

Svara
Katarina Frankel
20 juni 2023 kl. 00:15 Redigera
Alla har vi rädslor. Eller upplevelser av att vi inte tror att vi kan saker. När man lever med en funktionsvariaton är det ännu oftare så att många har låga förväntningar på en.

Nu har jag min livskamrat varit flera dagar på landet och en dag gick propparna till spisen. Det är ju inte alls svårt att byta en propp. Men det faktum att andra oftast tagit ansvar för sådana saker har gjort att jag aldrig fått försöka. Då tror man ju att det är svårt.

Vi borde ge varandra chansen att växa som människor mer än vad vi gör. När vi får testa sådant som är svårt växer vi i sund tilltro till vår kapacitet. Så ge sådana chanser till dina vänner. Eller till dina barn.
Var rädd om dig. Du är värd det bästa.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
17 juni 2023 kl. 16:52 Redigera
När jag ser naturen i sin fulla prakt vill jag gärna stanna tiden. Insupa minnet av grönskan och fågelsången. Ge mig tid att lyssna till alla sommarljud myggens läten grodhjuden när grodorna parar sig. Djudet från vattendropparna som når marken. Regnet som behövs nu.
Låt oss aldrig ta detta vackra förgivet
Ha en fin dag och tid. Mår du dåligt så sök dig till vänner du mår bra att få träffa. Du är värld det bästa glöm inte det.
Katarina

Svara
frankel
16 juni 2023 kl. 01:10 Redigera
Det talas mycket om åtgärder som som måste vidtas för att stoppa gäng kriminaliteten. Det är ju många saker tror jag som måste göras. Arbeta förebyggande. Att föräldrar får stöd i sin föräldraroll på ett positivt sätt. I dag på Rapport sa en avhoppare också att han hade saknat en aktiv och närvarande pappa. Förebilder är viktigt. Vi vuxna måste våga vara vuxna.
Jag arbetar ju inte alls med dessa frågorna men jag tycker det är så förfärligt med alla ungdomar som saknar bra förebilder och lär sig att vara respektlösa gentemot människoliv. Jag pekar inte finger utan funderar bara vilken slags förebild jag och du kan vara för nutidens unga.

Ha en fin dag i morgon.

Katarina

Svara
Katarina Frankel
14 juni 2023 kl. 16:40 Redigera
Svårigheten med författarskapet och uppgiften som föreläsare och bloggare är ett otydligt arbete. Dels arbetar jag hemifrån. Bara hemifrån.
Dels är det så lite som krävs för att jag ska komma ifrån rutinerna. Plötsligt vill min livskamrat ha hjälp med något och jag tappar koncentrationen på det jag håller på med.

Detta svårt för många att förstå att det är det jobb att färdigställa ett manuskript eller att ringa till olika skolor och få dem intresserade av mina föreläsningar. Eller att skriva på bloggen.

När jobbar jag och när är jag ledig?

Jag vill ju komma framåt och ska jag det måste jag ha självdisciplin. Jag tycker ibland att det här är det som är svåraste med författarskapet. Inte att själv hålla självdisciplin utan att få andra människor att inse att jag utför ett arbete.

Kanske finns du någonstans som har det på liknande sätt. Som utför det viktigt arbete som har otydliga gränser. Då är vi flera.Det upplevs skönt.
Önskar dig en fin sommardag.

Katarina

Svara
Katarina Frankel
10 juni 2023 kl. 13:11 Redigera
Det är sommar och varmt och naturen längtar efter regn. I vår lilla del av världen kan vi njuta i sommarstugor och av härlig semester.
Det är vi många som önskar att alla människor fick del av. Vi får göra skillnad i det lilla där vi kan bjuda till omtanke.
Men också unna oss själva gott.
Önskar dig en fin sommar. Det kan hända att jag inte skriver lika aktivt under sommaren. Men återkommer.
Ta hand om dig och livet omkring dig.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
8 juni 2023 kl. 23:43 Redigera
Jag var hos min frisör i morse. En jätteduktigt kvinna som har klippt mig sedan jag var ung tonåring. Därför känner vi varandra väl. Vi kan vi komma varandra nära under tiden som hon klipper mig.

Det är fint med sådana bekantskaper. Människor som man kan dela glädje och sorg med men som bejakar ens gränser.
Det är meningen att vi ska vara det stödet för varandra tror jag.

Hoppas du får en fin fredag.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
8 juni 2023 kl. 11:28 Redigera
Sommar

Sill och potatis,
Jordgubbar, glass
Kvälls bad i Ingsjön
Myggen sticker,
Knotten dansar
Slipade stenar
Rosorna blommar.
åskan mullrar
Barnen stojar
Gässen flyger
Men syrsan hörs ej längre.

Fagra flickor friar.
Läget ?
Ha det,
Ha det, typ
Barfota dans i gräset
Kjolar fladdrar
Kräftorna flyr i rödaste rappet.

Ovanstående dikt skrev jag i en skrivarcirkel som jag var med i för länge sen. Så här i sommartid passar den utmärkt. Njut av sommaren och ät mycket jordgubbar om du gillar det. Hösten kommer snabbare än du tror. Så samla på fina upplevelser.

Katarina

Svara
Katarina Frankel
7 juni 2023 kl. 23:34 Redigera
På grund av min funktionsvariation går jag lite personligt. Jag sätter inte ner hälen först när jag tar steg med min högerfot. Ibland är det väldigt opraktiskt eftersom jag lätt snubblar.

I dag hände det igen. Jag fick lite skrubbsår här och var och det läker efter ett tag. Ibland blir jag ledsen av det eftersom kläder går lättare sönder. Ibland är det nya byxor som nyss är upplagda. Eftersom vi inte kan sy själv och lämnar in byxor hos en sömmerska kostar det oss lite. Då blir jag arg på mig själv. Fast att jag vet att felet ligger i att min hjärna inte styr motoriken i höger kropps halva riktigt.
Man får leva med de svårigheter man har sa någon som jag intervjuade en gång för en av mina böcker.
Det får vi alla göra. I kväll kan du och jag vila i den tanken.
Ha en fin dag i morgon.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
7 juni 2023 kl. 19:24 Redigera
Plötligt har det blivit sommar och och varmt. Det är skönt och enkelt att slippa bylta på sig en massa kläder. Tvätthögen blir mindre.

Samtidigt önskar jag att växterna och böndernas kor och åkrar ska få vatten så att jordbruks Sverige ska få överleva. Vatten behöver alla levande organismer. Vi måste vara rädda om jordens resurser.
Var rädd om dig i värmen. Dick mycket vatten.
Önskar dig en fin sommarkväll.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
31 maj 2023 kl. 23:55 Redigera
Jag läser just nu Nina Gunkes bok. Innan jag glömmer. En bok där Nina
ihop med Helene Arkhem berättar hur det varit för Nina att acceptera att hon har sjukdomen Alzheimer. Men Nina berättar också om sin väg in på teatern. Hon berättar om blyghet och osäkerhet.

Det är fantastiskt att läsa hennes berättelse. Böcker ger en mycket på vägen. Själv måste jag ta paus från att skriva för att ta till mig böcker. Det är skönt att för en stund läsa en bok som redan hänger ihop. Det hör ju inte manuskript som man håller på med.

Var rädd om dig i denna kväll. Livet är skört och du är värd det bästa.
Katarina

Svara
frankel
30 maj 2023 kl. 23:58 Redigera
En av sångerna vi sjunger i den kör jag är med i börjar med orden

Där är din son, där är din mor.
Där är ditt barn, vi hör alla ihop.
Där är din far, där är din bror.
Där är din syster.
Vi hör alla ihop.

Text av Ulf Nordmark

Jag tänker när jag sjunger de orden att världens länder behöver leva mycket mer efter de ordens innebörd. Hur skulle världen se ut om vi levde efter orden att alla hör ihop?

Vi är ju alla människor. Som behöver leva i harmoni med djur och natur. Vi kan hitta den harmonin ihop.
Du och jag
Ha en fin onsdag i morgon
Katarina

Svara
frankel
29 maj 2023 kl. 23:41 Redigera
Efter en Pilgrimsvandring mellan stadsdelen Brunnshög i Lund och
till domkyrkan i Centrum har vi i dag talat om hur vi kan bygga både klimat och miljövänligt. Det är inte lätt. Det berättades om att kommunen vill bevara en del åkermark som ska kunna användas till att odla grönsaker och potatis. Jag vill tänka att det blir så. Att man tänker in att naturen behöver finnas i närheten av människan. Det är viktigt att tänka miljövänligt likväl när det byggs.

Det har varit en fin dag. Men fötterna är trötta.
Ha en fin tisdag. Katarina

Svara
Katarina Frankel
28 maj 2023 kl. 00:13 Redigera
Det händer ibland och dag hände det att jag möter människor som känner igen mig och som önskar att jag ska föreläsa i något sammanhang. Ibland vid dessa tillfällen får jag del av små korta livshistorier om någon eller några människor som har en livssituation som liknar min. Men ändå inte eftersom varje liv är unikt. Sådana gånger får jag det viktigaste credit för att det jag skriver om är viktigt och bra.
Sådan bekräftelse ger ny energi till att skriva fler bra och viktiga böcker.
Sluta aldrig att kämpa för det du tror på.
Jag önskar dig fin söndag.
Katarina

Svara
frankel
26 maj 2023 kl. 22:11 Redigera
I dag har suttit och lyssnat på delar av program från uppdrag granskning ur den fyra program som heter När jag inte längre minns Dig som berör hur det är att ha eller vara anhörig till någon som får demens.

Jag tänker att de som berättar är hjältar och kan hjälpa andra.

Det är svårt att vara anhörig när en förälder är sjuk. Det ser jag i mitt eget liv. Det blir lätt slitna relationer och man känner sig maktlös. Man saknar också den friska personen man kände en gång.
Man får göra så gott man kan. Men ibland känns resultatet så magert.

Önskar en fin försommarkväll
Katarina

Svara
Katarina Frankel
24 maj 2023 kl. 00:32 Redigera
Jag funderar över vart vårt samhälle är på väg. Jag såg en rubrik att vår nuvarande regering vill sänka straff-myndighetsåldern till någonstans mellan 12 och 15 år. Så stod det i en tidningsartikel från Dagens Nyheter som jag såg på Facebook i går. Många skolor i vårt land kommer också få mindre pengar. Det är stora viktiga frågor. Barnen och ungdomarna är vår framtid.
Jag vill kämpa ihop med dig för en utveckling där barn får framtidstro. Där barn som har svårigheter får extra stöd. Där barn som behöver extra utmaningar för att de är snabba i exempelvis matte utvecklas vidare.
Vi är olika och så ska det vara. Jag vill kämpa ihop med dig för en framtid där föräldrar har tid med sina barn.
Tillsammans ska vi komma vidare. För vi ger inte upp. Eller hur
Ha en fin dag i morgon.
Katarina

Svara
frankel
22 maj 2023 kl. 00:00 Redigera
Idag fick jag ett fint mail av min mamma. Med följde en bild på min brorsdotters dotter som bara är fem veckor. På bilden ler hon för första gången. Det var så fint.
Barnen är viktiga. Vi får också vara rädda om barnet inom oss.
Ha det fint önskar dig en god natt.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
23 maj 2023 kl. 14:04 Redigera
På förra inlägget nämnde jag att barnen är viktiga. Hur gör vi vi för att bästa hand om barnen i vårt samhälle. Vilka resurser behövs? Hur ska vi stötta barnen så att de blir trygga vuxna. Vad får det kosta? Hur mycket som helst kan jag tycka? Om vi får trygga vuxna. Får vi ett tryggt samhälle. Det är väl det alla vill ha?
Skriv gärna hur du tänker.

Ha en fortsatt fin dag.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
20 maj 2023 kl. 22:14 Redigera
I dag var jag och min livskamrat och hälsade på min gamla mamma. Tiden då föräldrar inte är friska längre är jobbig för de flesta. Inte för att föräldrarna är jobbiga alltid. Utan för att det är smärtsamt att se när föräldern inte orkar med att leva som denne vill. Har man fått hjälp som liten vill man ge hjälp tillbaka. Det gör ont att inte kunna göra dem friska. Vet att jag inte är ensam om den erfarenheten.
Du som finns någonstans i landet kanske känner igen dig.

Jag försöker att tänka på vad jag gör för min mamma. Det får du göra också. Hoppas att du sover gott i natt.
Var rädd om dig själv och andra
Katarina

Svara
Katarina Frankel
19 maj 2023 kl. 10:13 Redigera
Heja på. Alla vi som kämpar med olika livssituationer. Som försöker göra det bästa av varje situation vi hamnar i. I bland är det jobbigt att se ljuset i livet. Livet är inte rättvist. I den har bloggen önskar jag ge livsmod. När vi inte mår bra får vi kanalisera ledsenheten genom att bjuda oss på sådant som vi mår bra av. Var mån om dig själv. Du är värd det bästa och du är unik.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
16 maj 2023 kl. 23:30 Redigera
En av mina intressen är att sjunga. Just nu är jag med i en Gospelkör i Staffanstorp. Gospelmusiken är en mycket medryckande musik. Men sjunger med hela kroppen. Jag kan komma till kören och vara trött och ledsen. Ändå är jag piggare efter körövningen.
Det gäller att hitta såna kanaler när man är ledsen och trött som ger energi. Jag säger inte att det är lätt. Jag vill inte heller påstå att jag alltid lyckas. Men att försöka duger. Efterhand så lär man sig.
Vi får kämpa tillsammans.
Ha en bra dag i morgon
Katarina

Svara
Katarina Frankel
17 maj 2023 kl. 22:48 Redigera
Jag skrev i går om min Gospelkör. Vi går hade vi också en körfest för alla körerna i Staffanstorp församling. Vi åt god pastasallad med kyckling eller lax och dryck till.

På festen sjöng också sången Änglamark och jag tänkte. Att den är skriven för mer än 50 år sedan. Men väldigt aktuell idag. Låt fåglar leva och sjunga för oss sin psalm. Låt fiskar simma bland bryggor och stenar osv.

Vi talar om klimathotet i dag och vi talar om att vi ska vara måna om våra växter och djur. Samtidigt slängs det väldigt mycket skräp i naturen i stället för i papperskorgarna. Jag vill inte skriva någon moralpredikan på min blogg. Ändå upplevs det konstigt när papperskorgen är tom 10 meter i från en hög med plastpåsar och tomma pizzakartonger.
Sen talar vi om klimatförändringarna samtidigt. Skärpning. Vi kan bättre.

Ta hand om dig i våren och var rädd om naturen
Katarina

Svara
Katarina Frankel
15 maj 2023 kl. 19:55 Redigera
I dag har jag varit och hälsat på två årsrika vänner. Då jag hälsar på dem finns det ingen prestige eller behov av att någon ska vara duktig. Vi samtalar om deras liv och lite om mitt liv.

Det är fint när man får ta del av varandras livserfarenheter utan tanke på att någon behöver vara duktig.

Skriver gör jag för att jag har behov av det. Sen är det roligt när det ger andra människor en pusselbit som de har nytta av.

Vi är nog många som skulle behöva lite fler prestigelösa möten med människor som vi trivs med.
Det får va min tanken för i dag.

Katarina

Svara
Lennart
16 maj 2023 kl. 22:11 Redigera
Tänkvärda tankar, Katarina!

Svara
Katarina Frankel
12 maj 2023 kl. 17:15 Redigera
Tidigare i vår hade jag tillfälle att lyssna på Lars H Gustavsson som har arbetat som barnläkare i många år. Han berättade om barn som kommer från länder där det varit krig eller varit med om jobbiga sjukdomar. Barnen kallas ibland för maskrosbarn och många undrar hur de klarar av att komma vidare.

Lars menade att det var fel att kalla dem maskrosbarn. För de är inte så starka som vi tror. Genom att våga stanna upp när vi träffar dem kan vi hjälpa dem att orka vidare. Lars beskrev att det ofta är när man gör något annat ihop med barnen som de berättar. Han berättade om en liten pojke som läst i sin journal att han hade en hjärntumör. Han visste att han skulle dö. En gång då Lars hade suttit framför TV med pojken och tittat på fotboll så hade han frågat Lars om han visste att pojken skulle dö. Ja jag vet det sa Lars.

Sen hade pojken anförtrott sig till Lars mer om sina tankar kring döden. Det blev ett fint samtal. Sådana samtal ska vi ge oss tid till.
Önskar din en fin fredag kväll.
Katarina.

Svara
Katarina Frankel
12 maj 2023 kl. 23:37 Redigera
För att vara ett stöd för ett barn behöver vi tror jag börja med oss själva. Vad behöver vi själva för att må bra?
Att någon ger trygghet och omtanke och tid. Ger du det till dig själv. Kommer det andra barn i din närhet tillgodo.
Ha en fin dag i morgon. Om du vill kan du lydssna på fågelkvitter via radion i natt.
Må så gott Katarina

Svara
Katarina Frankel
9 maj 2023 kl. 23:10 Redigera
I dag intervjuade jag en person som heter Anders Angel och som har arbetat i många år som Fritidsledare i Lund. Han har träffat barn och ungdomar i vår kommun under många år. Han sa något klokt i dag.

Det är inte barnen som har lärt sig själva att slåss. De tittar på hur de vuxna gör och gör likadant. Han menade att varje vuxen människa behöver se sig som en förebild för barnen. Alla barn är allas barn. Ungdomarna behöver kloka vuxna som har tid för dem. Tid att vara med dem och visa hur man är mot varandra.

Det blir mitt inlägg för idag
Önskar allt gott.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
8 maj 2023 kl. 23:02 Redigera
I dag hade jag min sista av fyra föreläsningstillfällen på Malmö Universitet denna terminen och upplevde verkligen att mitt arbete framför daton då jag skriver gett andra något.

En av studenterna berättade väldigt personligt om ett syskon som hade extra svårigheter och hur hon som syster ville hjälpa sin bror att få det stöd han hade rätt till. Medan deras mamma såg en diagnos som att brodern blev instoppad i ett Fack. Brodern själv ville inte heller bli testad.
Detta vilja ingå i en grupp och vara accepterad och en i gänget är ett stort behov hos oss människor. Genom böckerna och det jobb det är har jag kunnat ge andra något. Precis som Du som just nu läser mitt inlägg ger något annat. Vi behöver helt enkelt varandras olikheter.

Svara
Katarina Frankel
3 maj 2023 kl. 00:24 Redigera
Rätten till Orden

Våra åsikter möts
När alla får bruka Orden
Varje åsikt räknas
När alla har rätt till Yttrandefrihet

Alla borde ha rätt till livet
På Jorden i Rymden
Rymden Stor Människan liten
Liten på Jorden men stor i Orden
Med behov av makt
När alla får självklar rätt att bruka orden

bidrag till antologin
Om rätten till orden
Katarina Frankel

Dikten ovan skrev jag hösten 2022 med anledning av kriget i Ukraina. Det är viktigt att inte ta demokratin för given. I ett land som vårt är det lätt att göra det. Vi vet inte hur krig är. Vi bör hjälpas åt för att värna om demokratin.

Svara
Katarina Frankel
29 april 2023 kl. 13:45 Redigera
Under föreläsningarna jag hade på Malmö Universitet på Lärarutbildningen blev det mycket fina diskussioner. Att med min erfarenhet kunna ge en viktig pusselbit och bild av hur viktig en lärare kan vara för sina elever är fantastiskt. Jag var en elev som behövde extra tid på grund av min funktionsvariation. Med mina inlärningssvårigheter.

Men det finns ju barn som behöver bli seeda extra på grund av andra bekymmer. Barn till missbrukande föräldrar.
Barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Eller barn som kommit hit för att det är krig i deras hemland. Varje familj har sina bekymmer.
När en lärare ser sina elever och ger extra omtanke kan det vara den omtanken gör att barnet orkar gå vidare. Vuxna som finns kring barnen bör tänka. Jag kan göra skillnad.
Tro på dig själv. Du kan göra skillnad
Ha en vi dag denna vackra dag.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
27 april 2023 kl. 19:36 Redigera
Följande rader står tecknat i ett gammalt block som är mitt. Tyvärr minns jag inte vem som skrivit det till mig. Men jag ger den gärna vidare till er alla.

Tänk på en situation där du kom till din rätt och fått respons på den kreativa person du är.
Hur kändes det då?

Fundera på hur du ska kunna uppnå en liknande situation den närmaste månaden.
Den frågan kan vi tänka på lite då och då.

Alla människor har något att ge världen som är positivt. Du också.
Världen behöver dig.
Lycka till
Ha det fint

Katarina

Svara
Katarina Frankel
26 april 2023 kl. 06:04 Redigera
Vad är bra ledarskap? Vi växer som människor när vi får prova att göra sådant som är lite svårt.

För många år sedan då jag hade ett arbete i en Svedala församling i skåne hade jag en lång resväg.Det var motigt i början. I Svedala församlingen fick jag hålla en Fredagsträff.

Det var en sammankomst dit årsrika personer kom då det orknades program av något slag. Jag fick som arbetsuppgift att ordna och ansvara för en sådan Fredagsträff.

Jag var mycket nervös förstås eftersom jag var ovan att få ett sådant förtroende.Min handledare var med som gäst. Hon gick alltså samtidigt som alla andra gäster

Jag fick själv göra reklam för Innehållet för eftermidagen. Tala med husmor om bullarna och kaffet. Samt ringa föredragshållare och kolla vilken utrustning hon behövde. Räkna kassan för fikat efteråt och låsa kyrka och församlingsgård. Så mycket jobb för bara några timmar.

De var jätte nyttig uppgift och jag växte själsligt och i självkänsla mycket på de tre timmar som arbetsuppgiften tog. Det är viktigt att ge varandra näring till växt som människor. Jag tror alla mår bra av att gå utmanas på ett bra sätt.
Var mån om dig själv
Önskar en fin dag.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
25 april 2023 kl. 23:48 Redigera
Ibland kan vi uppleva oss ensamma om att kämpa med livet. Jag gör det i vilket fall. Då är det ganska nyttigt att lyssna till andra människor och deras livsberättelser.
När jag gör det får jag percpektiv på mina egna bekymmer. Det gör inte mina besvär mindre. Men jag blir påmind om att livet är tufft för alla. Samt att jag har saker som är bra som jag inte tänkt på.
Må gott och njut av våren
Katarina

Svara
Katarina Frankel
24 april 2023 kl. 22:31 Redigera
Hade i dag en föreläsning för ett gäng lärarstudenter. Föfeläsningen hölls på Malmö Universitet.

Vi tänkte ihop kring hur lärare kan ge varje elev chansen. Likväl dem som har svårigheter. Svårigheter kan vara så mycket. En förälder kan vara sjuk och ett barn kan behöva ta ansvar merhemma än vad som är bra för barnet. Sen är barn olika och behöver olika sorters stöd. När en lärare ser en elev som behöver omtanke. Så betyder det mycket. Det känns fint att kunna ge en viktig puzzelbit till blivande lärare..
Önskar en fin dag.
Katarina

Svara
Katarina Frankel
17 april 2023 kl. 22:55 Redigera
Jag tänker på livet ur ett längre perspektiv. Det är en väldigt kort tid vi lever här. Därför är viktigt att vi gör något bra av vår stund på jorden. Vet vi inom oss att vi har gjort så bra vi kan så kan ingen kräva mer. Fel gör vi alla.

För några veckor sedan var jag och min livskamrat i Ankarsrum och hälsade på några vänner som hade sitt fritidshus där.

Dottern till våra vänner skriver mycket precis som jag. Hon frågade mig en hel del om mitt skrivande. Vi delade tankar om författarskap. Hon lät mig läsa en novell han skrivit som var väldigt fin. Vårt möte blev något speciellt. Naturligtvis delade vi tankar med hennes föräldrar också.
Jag är väldigt glad för det där ögonblicket med dottern under helgen. Det var kul att kunna ge tips om skrivprocessen.
Ta fatt i de små stunderna. De är viktiga och gör dig gott.
Ha det fint.

Katarina

Svara
Katarina Frankel
12 april 2023 kl. 10:16 Redigera
Jag är aktiv i några språk caféer här i stan. Där träffar jag många människor från andra länder som kämpar för att lära sig svenska. Att hjälpa dem utvecklar mig i mitt skrivande. Jag får också del av andra människors vardagsbekymmer.
Det är berikande.
Önskar dig en fin dag.

Katarina

Svara
Katarina Frankel
28 mars 2023 kl. 23:45 Redigera
Mina böcker heter Nästan ikapp, trots handikapp (Studentlitteratur 2002)
Johannas modiga idé (Kabusa böcker 2007 )
Alla behövs Omniprint förlag 2022

Jag har också kommit ut med två dikter i antologin Om rätten till orden. Utgiven av föreningen Litteraturrundan Konsuttjänstförlag 2023

Alla böckerna berör frågor om hur vi sätter värde på alla människor.

Svara
Katarina Frankel
28 mars 2023 kl. 15:08 Redigera
Hej
Jag heter Katarina Frankel och är författare till böcker. Jag jag är en kämpande person som inte ger upp. Mina kognitiva svårigheter gör att tekniken tar längre tid för mig att lära in. Jag tränar på olika tekniska moment. Tar sen paus och efter ett tag försöker jag på nytt.Till sist kan jag skriva inlägg eller skicka bilaga från min läsplatta. Jag vill liksom lära mig. För att orka kämpa skriver jag ibland upp sådant jag lärt mig.Det är bra att bli påmind om saker man kan.